חסר רכיב

אהרון פרידמן

אהרון פרידמן
י"ז אייר תר"ן - י"ח שבט תשל"ה
7.5.1890 - 30.1.1975
פרידמן נולד ב-1890 ברוסיה, בתחום המושב היהודי בסביבות ביאליסטוק. בנעוריו היה חבר התנועה הציונית סוציאליסטית (ס"ס) ועזב אותה כשעברה לטריטוריאליזם.
בגיל 17 היגר לאנגליה, עבד כשען ושהה שם כ-7 שנים.
ב-1913 עלה ארצה. עבד במושבות יהודה, בכרמים ובפרדסים, עד לסיום מלחמת העולם הראשונה.
ב-1914 נבחר למרכז פועלי יהודה. בזמן המלחמה "התעתמן" ועבד בשירות הצבא הטורקי. השתתף בוועידת היסוד של "אחדות העבודה" והיה פעיל במפלגה.
ב-1919 הצטרף לקבוצת טירה לרגלי הכרמל. משם עבר עם חלק מחברי הקבוצה למחניים שבגליל העליון. לפי הצעת הוועד הפועל של "אחדות העבודה" נבחר לשמש כמזכיר מועצת פועלי יפו-תל-אביב. פעולתו העיקרית הייתה ארגון מקצועי של הפועלים בעיר לפי מקצועותיהם, בעיקר פועלי הבניין והפועלים שעבדו ביישור החולות. הוא וחבריו ארגנו אגודה מקצועית של פועלי מחט, מתכת, דפוס וכד'. נוסף לכך הכשירו את הקרקע לארגון הסתדרות עובדים כללית בעיר.
עם ייסוד ההסתדרות הכללית של העובדים בארץ ישראל התבטלה לשכת העבודה המיוחדת של "הפועל הצעיר" ומועצת הפועלים בעיר הפכה למועצת פועלי תל אביב-יפו, של הסתדרות העובדים הכללית. במשך שנה שימש פרידמן כמזכיר מועצת הפועלים בעיר והתפטר כאשר הצטרף לקבוצת "אחווה" על הכרמל, ממנה, ב-1922, עבר ל"גדוד העבודה" על שם יוסף טרומפלדור. מ"גדוד העבודה" עבר לחברות בעין חרוד, פה חי עד יומו האחרון.
בעין חרוד עבד במטעים והיה מעורב בחיי החברה והתרבות. מאוחר יותר שימש כמרצה במדיניות, בהבהרת קונפליקטים בין המעצמות, בהבלטת מקומן ומשקלן של תנועת הפועלים והמפלגות הסוציאליסטיות בארצותיהן. תנועת הפועלים הייתה לגביו התגלמות הייעוד לשינוי פני העולם. האמין בהומניזם ובקיבוץ כהישג אנושי וכאבן הראשה בבניין הארץ והחברה העובדת בישראל.
בעין חרוד קשר פרידמן קשר זוגי עם שרה גפני והם חלקו את חייהם זה עם זו.
סקרנות מיוחדת גילה פרידמן למהפכה בסין, כשהוא נסמך בעיקר על עיתונות אמריקנית ואנגלית. יחסו היה סובייקטיבי - את החיובי קלט ואת השלילי זרק. הוא צבר ידע רב על סין והוציא ספר בשם: "סין - פרקי מהפכה". אמונתו בסוציאליזם הייתה איתנה וכן האמין במגע אנושי בלתי אמצעי עם אנשים. ראה בקיבוץ כמגשים אמונתו זו
זכה לחיים ארוכים וכאיש העלייה השנייה זכה לראות בהתגשמות השאיפות שהיו לפני כן רק בגדר חלום. הלך לעולמו שבע ימים, אופטימי נצחי, למרות תסכולו שתמיד נשאר רק בשולי הפעילות הציבורית, מצב שקיבל בענווה, כגזירת גורל.
יהא זכרו שמור במשמרת הזיכרון של התנועה, שהמיתוס שלה התגלם בדרכו שלו ובדרכיהם של בני דורו.
חסר רכיב