לובה (ליב) לויטה
כ" כסלו תרס"ה - א' חשון תשל"ז
2.12.1904 - 25.10.1976
לובה נולד ב-1904 במינסק, בילורוס, לאמו, שרה חנה, ולאביו יעקב לְוִיטֶה. אביו היה בעל בית מסחר, ציוני, שרצה לעלות עם משפחתו לארץ ישראל, אך לא זכה.
לובה קיבל חינוך עברי בבית בשיעורים פרטיים. בגיל 9 נכנס ללמוד בתיכון הריאלי, שם קיבל השכלה כללית. במינסק עברו עליו מהפכות פברואר ואוקטובר, חילופי שלטון מתמידים עד להתייצבות השלטון הסובייטי בסוף 1920.
לובה התעניין בסוציאליזם והושפע מהפובליציסטיקה הרוסית, קלט מוטיבים של חירות מהשירה הרוסית וגיבש את תפיסתו - ציונות סוציאליסטית, לה שמר אמונים כל ימיו. השתתף באסיפה המייסדת של סניף "החבר" (הסתדרות הנוער הלומד הציוני במינסק) והיה בין פעיליו, גם כשהתנועה הציונית נאלצה לרדת למחתרת.
ב-1921 עבר למוסקבה, שם למד במכון חקלאי גבוה במסלול חקלאי הנדסי ושקד על 2 עבודות בתחום הכלכלה והמרקסיזם. בצד לימודיו עסק בפעילות ציונית מחתרתית. היה מראשי מנהיגי אסי"פ (ברית הנוער היהודי הסוציאליסטי), נתפס ונאסר.
ביולי 1924, עם אסירי ציון נוספים: ויניה כהן, ליליה בסביץ, אברהם ארסט, חנה ארסט ועוד, שגירושם לסיביר הוחלף בהיתר יציאה לארץ ישראל, הגיע ארצה והצטרף לקיבוץ עין חרוד יחד עם בת זוגו, חנה ארסט. מימיו הראשונים בעין חרוד עבד לובה על טרקטור בפלחה.
ב-1925 נלד בנו הבכור, נמרוד. באותה שנה יצא לובה לקונגרס הציוני ה-14 בווינה כחבר משלחת הנוער הציוני מברה"מ. השתתף גם בוועידה העולמית השביעית של פועלי ציון ובוועידת האיחוד העולמית של פועלי ציון וברית צ"ס.
ב-1929 נשלח ע"י ההסתדרות בראש משלחת של "החלוץ", עם משפחתו, לפולין. ב-1930 השתתף בוועידה העולמית של "החלוץ" בברלין ובקונגרס העולמי "למען ארץ ישראל העובדת". ב-1934-1935 ניהל את הסמינרים המרכזיים של "החלוץ" ו"החלוץ הצעיר" בפולין. עם שובו ארצה, לעין חרוד חזר לעבוד בפלחה.
ב-1937 היה בין מרכזי הסמינר הרעיוני הראשון של הקיבוץ המאוחד שהתקיים בעין חרוד. זמן קצר אחרי כן נפרדו לובה וחנה. לובה נשא לאישה את גאולה מחניימית בת המושבה מגדל, שבגיל 8 הגיעה לעין חרוד עם הוריה ועם אחותה הצעירה, דרורה.
ב-1939 יצא שוב בשליחות לפולין ועבר עם חברי "החלוץ" את ימי הפלישה הנאצית. הוא חזר לארץ דרך ברה"מ עם שאר השליחים ומסר דברי עדות נסערים. מאז חזרתו עבד לסירוגין בפלחה ובפעילות הקיבוץ, במיוחד בסמינרים לשליחים בשליחות התנועה, "ההגנה" וההעפלה.
ב-1941 נולד בנו השני, עוזי, וב-1948 נולד בנו השלישי, איל.
ב-1946 יצא בראש משלחת הוועד הלאומי אל שארית הפליטה ולוחמי הגטאות בפולין ובמחנות בגרמניה. השתתף בארגון פעולות ההעפלה והבריחה. ובארץ, במלחמת השחרור, היה המזכיר המדיני של מפ"ם עם ריפתין.
ב-1949 שכל את בנו הבכור, נמרוד, שנפל כקצין מודיעין בעת סיור לקביעת התיישבות חדשה באזור הספר והג'יפ שבו נסע עלה על מוקש.
בשנות ה-50 היה בין המשתתפים הקבועים בפעולה הרעיונית של הקיבוץ בסמינר אפעל ועורך בהוצאת הקיבוץ המאוחד. ערך את תרגום שלושת הכרכים של כתבי לנין (עם מנחם דורמן) ושלושת הכרכים של כתבי בורוכוב. לאחר מות טבנקין היה שותף ליוזמה להקמת "יד טבנקין" וחבר בהנהלתה.
חי תמיד בערנות את חייה החברה והמשק של עין חרוד, היה פעיל באספות וגילה התעניינות מיוחדת בענייני חינוך והשכלה לצעירים ולבוגרים. היה אדם בעל שאר רוח.
לאורך כל השנים התמיד בעבודתו על טרקטור בפלחה, בה שילב את עבודתו הרוחנית והתנועתית.
לאחרונה, כשחלה, המשיך בעבודתו הרעיונית. עד ליומו האחרון היה חבר מפ"ם וזכה להערכה רבה מצד חברים במפלגה.
נפטר ממחלתו בגיל 72. השאיר אחריו את אשתו, גאולה, את 2 בניו, עוזי ואיל, ונכדים.
יהיו זכרו ופועלו שמורים אתנו.