משה (פריץ) בר שדה
ו' תמוז תר"ע - ב' טבת תשל"ח
13.7.1910 - 12.12.1977
משה-פריץ נולד ב-1910 בעיר גראודנץ שבגרמניה להוריו, אנה ומקס בלומנפלד, 3 שנים אחרי אחותו, אדית. סבו היה מורה, שניהל את בית היתומים בקהילה היהודית וגם אביו כיהן שם כמורה ומחנך. ילדי בית היתומים היו חבריו של פריץ וקשריו עמם נמשכו שנים רבות, גם בארץ.
ב-1919, אחרי מלחמת העולם הראשונה, עקרה המשפחה לברלין עם בית היתומים. פריץ יועד להוראה אך סירב, הוא רצה להיות פועל. זיקתו ליהדות הייתה חלשה וציונות הייתה עבורו רק מושג.
בגיל 16 עזב פריץ את הגימנסיה והחל לעבוד במפעל כמתלמד. עבודתו לוותה בשיעורים תיאורטיים והוא המשיך את לימודיו בטכניון כמהנדס חשמל ומכונות. לאחר סיום לימודיו ב-1932 החל לעבוד בבית חרושת בדיסלדורף. כעבור שנה, למרות התעודה המצוינת שבידיו, פוטר עקב המשבר הכלכלי.
בינתיים חלה האב, שסבל מפציעתו במלחמת העולם הראשונה, והמשפחה עברה עם פריץ למרן (איטליה), שם אחותו ובעלה הרופא ניהלו בית מרפא. כל המשפחה נקלטה אצלם בעבודה. לאחר זמן קצר נפטר האב, האנטישמיות גברה והקרקע החלה לבעור.
ב-1937, חבר ילדות של פריץ, הנס זמטר, שעלה לארץ וגר בעין חרוד, הזמין אותו לביקור. פריץ נענה להזמנה כדי ללמוד על המציאות בארץ. הוא חזר למרן וב-1939 עלה ארצה והגיע לעין חרוד, כאן הצטרף לקבוצת הנהגים הייקים. כשנודע במשק שהוא מהנדס, הזמינוהו לעבוד במסגרייה במקצועו, אך הוא סירב ועבד כפועל במפעל.
בעין חרוד פגש פריץ את דבורה סלפטר והם נישאו. נולדו להם 3 בנים: גדעון (1942), הלל (1946) ועמרי (1950). פריץ היה כבן מסור למשפחתה של דבורה: הוריה ואחותה הצעירה, שולמית.
במלחמת העולם השנייה דאג פריץ למשפחתו במרן. גיסו יצא לארה"ב ליצור בסיס כלכלי למשפחתו ואחותו נשארה עם 2 ילדים קטנים ועם האם החולה. הם הוסתרו ע"י כומר, סבלו רעב אך ניצלו. אחותו היגרה עם הילדים לארה"ב ואמו הגיעה לעין חרוד, בה חייתה עד למותה.
בקיץ 1943 נפגע פריץ משטף דם במוח. הוא החלים בתהליך ארוך, אך נותרו מגבלות ונמנע ממנו המשך של עבודה גופנית. הוא חזר למסגרייה כשרטט במשרד הטכני והתמיד בעבודה זו עד הסוף.
ב-1960 התגייס גדעון לטיס. ב-1962 נפל מטוסו בתאונת אימונים והוא נהרג. האסון היה כבד, אך דבורה ופריץ עמדו בו יחד.
ב-1965 יצאו לביקור האחות אדית בארה"ב והיא אפשרה להם גם טיול באירופה. הם חזרו הביתה מלאי חוויות למרות הכאב העמוק שנשאו בלבם.
תוצאות מחלתו של פריץ החמירו עם השנים, אך הוא נשא הכול בהומור והצניע את מכאוביו. נהג להתלוצץ ברוח טובה. בזכות האנושיות שבו וההומור הטוב שלו אהבו אותו כולם, חבריו הייקים וחבריו לעבודה, צעירים ומבוגרים. תמיד התעניין בנעשה במשק, בענפים וב"פלדות", ליווה את הצעירים בעבודתם במפעל תמיד ברוח טובה.
כשהגיע תור המשפחה להרחיב את הדירה, תכנון את השיפוץ לפרטי פרטים, וכשזכו לחזור לדירתם המשופצת אמר בשחוק: "עכשיו צריך רק שנים ארוכות כדי ליהנות מכל זה".
כשפרצה שוב המחלה היה נדמה ששוב תסתיים בטוב, כמו בעבר. בבית החולים הדאיגה אותו המחשבה שהוא עושה צרות, לא רצה להכביד. דבורה והבנים נפרדו ממנו ולא ידעו שהייתה זו פרידה אחרונה.
פריץ נפטר בבית החולים בגיל 67. הותיר אחריו את אשתו, דבורה ואת שני בניו, הלל ועמרי.
יהי זכרו ברוך בתוכנו.