אוטיה בסביץ
ד' אייר תרס"ג - כ"ג תשרי תשמ"ה
1.5.1903 - 18.10.1984
אוטיה נולדה בעיר קרמניצ'וק שבאוקראינה לדבורה וליעקב בסביץ - משפחה אמידה, מסורתית, לא דתית וציונית, בת 6 ילדים. בבית שמרו מסורת וחגגו את החגים, דיברו אידיש ורוסית.
ההורים היו אנשים נדיבי לב, שדאגו לנזקקים. האב היה סוחר הגון ומכובד, נציג של בתי חרושת לקמח ולטבק בעיר. האם הייתה עקרת בית שאחרי שעות הלימודים לימדה את הבנות מלאכת יד ו"עבודות שנשים צריכות לדעת". הבית היה פתוח והתקיימו בו חוגים שונים ודיונים ציוניים. חינוך זה, שהושפע גם מהמהפכה, הביא 3 מהאחים, ליליה, אוטיה ומישה, לציונות ולעלייה ארצה.
מילדות הייתה אוטיה מארגנת הצגות והגרלות שהכנסתן נתרמה לעניים. דודתה, רוזה טייטלבוים לימדה אותה ואת אחיה עברית ותנ"ך. בבית הספר הממשלתי הופלו התלמידים היהודים לרעה, לכן רצו ההורים לשלוח את אוטיה ומישה עם הדודה ללמוד בגימנסיה הרצליה בתל אביב, אך אז פרצה מלחמת העולם הראשונה והם נשארו בבית, התבגרו בזמן המהפכה.
עם סיום הגימנסיה נסעה אוטיה ללמוד באוניברסיטת חרקוב, בפקולטה למדעי הטבע. בערבים עבדה לפרנסתה והקדישה זמן רב לפעילות בחוגים תנועתיים ציונים סוציאליסטים.
ב-1924 נאסרה ונשלחה לסיביר. 3 שנים חייתה בתנאי סבל ועבודה מפרכת. בכפר שאליו הוגלתה התפרנסה מתפירה ומשיעורים לתלמידים.
מסיביר גורשה ב-1927 לפלשתינה והגיעה ישר לעין חרוד, בו חיו אחותה ליליה עם בעלה, ויניה כהן. היא לא התקבלה יפה כי סבלה מזיהומים ומתת תזונה. תחילה עבדה כמטפלת ב"גן הקטן", עם הרבה צחוק ושמחה, שירה ואהבה, ריקודים וסיפורים, עם חוש ליפה ולאסתטי. תלתה עם הילדים בגן תמונות אמנות ווילונות בחלונות, תפרה מפות לשולחנות, שמלות יפות לבובות ותלבושות מרהיבות לילדים בפורים, בחנוכה, להצגות ולהופעות - הכול מעשה ידיה. אהבה את הילדים והילדים אהבו אותה. היא שאפה ללמוד ולהיות גננת, אך שאיפתה זו לא התגשמה.
בשנות ה-30 עסקה בתפירת בגדים לחברים שלא יצאו לעבודה בגלל מחסור במכנסיים. אוטיה ניחנה בכישרון של אלתור, תושייה וטוב טעם. היא נבחרה לוועדת ההלבשה וכמרכזת קניות למחסנים, קשרה קשרים עם חנויות ובתי חרושת גדולים כאתא, לודג'יה ועוד. ביוזמתה החלו ב"אתא" לייצר "בד ציוני" במקום לייבא אותו.
בעקבות ניסיונה בעין חרוד נבחרה לוועדת ההלבשה של הקיבוץ המאוחד והחלה להדריך בקיבוצים צעירים בקניות ובארגון המחסנים. במשך הזמן נעשתה מומחית למכונות תפירה, להפעלתן ולתיקונן, גם כשעברו למכונות תפירה חשמליות. סוכני חברת "זינגר" התייחסו אליה בכבוד על התמצאותה.
חיים שטורמן, שסמך על המצאותיה ותושייתה ביקש ממנה לתפור חגורות להסתרת נשק ותחמושת על גופם של חברי "ההגנה". חיים בטח בה שלא תגלה את הסודות.
בשנות ה-30 גייס אותה חיים שפרוני לשמש כמורה למלאכת יד בבית הספר שאך זה הוקם. בתפקיד זה התמידה 12 שנים. היא מצאה דרכים לגוון ולהעשיר את שיעוריה בתפירה, סריגה ורקמה, הכנת אהילים וקליעת סלסלות נצרים, תוך הקפדה על הקניית הרגלי עבודה בסיסיים. בכיתתה תלתה תמונות אמנות. בשיעור הראשון שלימדה תפירה במכונה, נהגה לפרק את המכונה כדי ללמד את הילדים על המנגנון, שיבינו את התפעול. אהבה לספר סיפורים לתלמידיה בזמן השיעור והילדים אהבו זאת. אהבו להביא הביתה את עבודותיהם, שהיו שימושיות ברובן. עבודות של ילדים איטיים הייתה מקדמת בלילות כדי שיוכלו להתקדם עם כולם, וגם שגיאות שעשו תיקנה באותה הדרך. המפקחת שראתה את עבודתה עם הילדים העניקה לה תעודה רשמית בליווי מכתב הערכה, מה שגרם לאוטיה שמחה וגאווה.
אוטיה תרמה רבות לחגי המשק בעיצוב ובתפירת תלבושות לריקודים ולהצגות. הייתה אחראית על עריכת השולחנות בחדר האוכל ולקישוטו לקראת ליל הסדר. היא ארגנה לעזרתה את ילדי בית הספר. הצטיינה בכושר ארגוני יוצא מהכלל.
עם פתיחת בית המלון הייתה אוטיה למנהלת המלון. עין חרוד של אז הייתה מקום עלייה לרגל לכל המי ומי בארץ ובגולה: שחקני תיאטרון, מוזיקאים, אמנים, פוליטיקאים, עובדים שכירים ובעלי מקצועות חופשיים. לאוטיה היה חשוב שהאורחים יתרשמו ויזכרו את הביקור בעין חרוד כחוויה מרגשת. עשרות שנים עבדה וגרה במלון, זה היה מפעל חייה. עבדה במסירות בשבתות ובחגים וגם בלילות ורכשה שם טוב לבית ההארחה שלנו, שהכניס למשק תשואה נאה מדי שנה.
אוטיה לא הקימה משפחה. כשנולדו לליליה אחותה ילדים - איתן ועזה - הייתה להם דודה ואמא. כשנולדו לאחותה נכדים, הייתה להם אוטיה דודה-סבתא, ולניניה הייתה דודה-סבתא-רבתא. הייתה מסורה לילדים והרעיפה עליהם מכל האהבה והחום שהיו בה. עזרה להורים ללא חשבון כדבר טבעי ונכון, בלי לבקש תמורה. וגם הם, 4 דורות, ראו בה אם שנייה, בת משפחה אמיתית.
בשנותיה האחרונות נחלשה ובשנה האחרונה לחייה עברה לבית חרוב.
נפטרה בגיל 81, עשירת מעש, כשילדי אחותה, נכדיה וניניה סביבה.
יהא זכרה ברוך.